Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Hírek

Vissza a hírekhez

Szénadomány Vasasról

2015.12.07

Nyolcvan mázsa szenet adományoz a rászorulóknak a Neolit Kft. A Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonában lévő vasasi külszíni bányában termelő cég által felajánlott tüzelőanyagot a Máltai Szeretetszolgálat juttatja el azokhoz, akiknek nem telik téli tüzelőre.

Az első igazán hideg téli napok megérkeztével Pécsett és környékén is nagyon sok család számára jelent súlyos terhet a tüzelő beszerzése. Közülük több tucatnyian azonban hamarosan fellélegezhetnek: a vasasi külszíni bányát művelő Neolit Kft. felajánlásának köszönhetően meleg lakásban tölthetik el a közelgő ünnepeket.
A Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonában lévő vasasi bányaterületen szinte napra pontosan egy éve kezdődött meg a kitermelés, újjáteremtve a mecseki szénbányászat évszázados, de mégis eltűnőben lévő hagyományait. Ezeknek a tradícióknak mindig is szerves része volt a szolidaritás, a rászorulók segítése, a nélkülözők támogatása. Természetesen a mai kor bányászai is elődeik példáját követik, és a maguk eszközeivel igyekeznek segíteni. Ennek pedig legkézenfekvőbb formája a szén: a Neolit Kft. összesen kétszáz zsáknyi feketeszenet ajánlott fel a szegény sorsú családoknak.
A nyolcvan mázsányi, összesen mintegy 160 ezer forint értékű adományt Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója adta át jelképesen a Máltai Szeretetszolgálat pécsi képviselőinek. A későbbiekben a karitatív szervezet gondoskodik majd arról, hogy a tüzelőanyag eljusson azokhoz, akiknek leginkább szükségük van rá. Ez a mennyiség mintegy száz család otthonát teheti melegebbé a következő hetekben. A vasasi szén gyakorlatilag bármilyen vegyestüzelésű kályhában elégethető, használata semmilyen speciális szaktudást vagy technológiát nem igényel, így valódi segítség lesz azoknak a családoknak, akihez végül majd eljut.